Matthijs KoeneBiografie (NL)

matthijs koeneMatthijs Koene wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste panfluitisten van zijn tijd. Zijn visie en speelwijze hebben de technische en expressieve mogelijkheden van zijn instrument enorm uitgebreid en is grensverleggend. Hierdoor is de panfluit erin geslaagd een entree te maken in de klassieke muziekwereld.

Het repertoire van Matthijs omvat werken van de vroege renaissance tot aan de 21e eeuwse muziek. Hij heeft veel componisten geïnspireerd om stukken voor panfluit te schrijven. Tot nu toe zijn er meer dan 200 nieuwe creaties gegenereerd, voornamelijk gewijd aan Matthijs: Solowerken, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten. Veelal ontstaan uit diepgaande samenwerkingen met componisten als: Roderik de Man, Daan Manneke, Calliope Tsoupaki, Klaas de Vries, Theo Loevendie, Fabio Nieder, Martijn Padding en Klas Torstensson.

Matthijs heeft verschillende prijzen ontvangen, waaronder de Vriendenkrans van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam (2003). In 2006 won hij de IBLA Grote Prijs. Onlangs ontving de cd ‘La Flute de Pan & Quintettes’ van Jean Cras een Diapason d ‘Or.

Enkele succesvolle optredens op toonaangevende podia zijn het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Carnegie Hall New York en het Auditori Barcelona.

Matthijs kreeg zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam af met onderscheiding. Kort daarna, in 2005, werd hij benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut.

Aankomend project is de voltooiing van een panfluit in samenwerking met de Nederlandse orgelbouwer Flentrop, gefinancierd door het Nationaal Fonds voor Muziekinstrumenten. Daarnaast werkt Matthijs aan een solo-album met werken van Gubaidulina, Kagel, Pousseur Reich en Stockhausen.